Mariesme

en søt symbiose av teknologi og kultur i veven

Espressokannen har flytta inn! mai 30, 2009

Filed under: Uncategorized — mariesme @ 8:29 am

Lenge har jeg hatt lyst på en skikkelig espressokanne, men ikke før jeg sprang på et supertilbud igår har jeg anskaffet meg en! (Det skal også sies at i vårt hjem, finnes det ingen kaffetrakter men derimot en rekke presskanner fra før.) Nå står den nye kannen fylt med vann og kaffe på plata, og jeg tenkte dele en god «oppskrift» med dere før den begynner å lage lyd av seg:

Slik lager du kaffe i en espressokanne

1. Skru av bunnen og ta ut filteret fra bunnen (kolben) på kannen (til høyre på bildet under).
2. Fyll kolben med kaldt vann.
3. Ha kaffe i filteret (ca 7 gr per kopp).
4. Skru på toppen av kannen igjen.
5. Sett kjelen på platen og vent mens vannet koker opp og presses igjennom filteret og opp i den øvre delen av kannen.

kaffe

Jeg er enda i sorg etter at Rema 1000 ikke lenger tar inn min favoritt-kaffe her til lands, nemlig smakfulle og friske Zoega-kaffe.

Wikipedia, den store kloke boken,er kort og konsis i sin forklaring av kaffe: Kaffe er en drikk laget av frukten fra kaffeplanten. Frukten blir skrellet for skall og fruktkjøtt, og kjernen (steinen), det vi kaller bønnene, blir tørket, brent og malt opp. Finheten på kaffepulveret varierer etter hvordan kaffen skal tilberedes.

Kaffe.no forteller at Det finnes to hovedtyper kaffe: arabica og robusta. Arabica regnes
for å være av best kvalitet, og ca 98 % av kaffen vi importerer til Norge er av denne sorten.

Etter at kaffen er blandet, brennes den i ca 5-10 minutter ved en temperatur omkring 200°C. Under brenningen utvikler kaffen sine fine smaks- og aromastoffer. Konsistensen forandres fra seig til sprø, og fargen fra grå-grønn til brun. Brenningen er av avgjørende betydning for kvaliteten. Brennes kaffen for lite, blir smaken rå og emmen. Brennes den for lenge, kan smaken bli stram og bitter. Så vet vi det!

Hvor mye kaffe drikker vi egentlig i Norge?

Kaffeforbruk/antall kilo per person i Norge (i snitt gir én kilo kaffe hundre kopper):
1825: 2 kg
1850: 3,5 kg
1914: 6 kg
1970: 10,1 kg
2004: 9,3 kg *
* Mindre svinn har antagelig bidratt til nedgangen. Kilde: Kaffe.no

Fant en rekke kjekke kaffeoppskrifter her også.

Advertisements
 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s